Kan man låna utan kreditprövning?

Många undrar om det går att ta olika smålån helt utan kreditprövning. Det enkla svaret på den frågan är nej. Enligt svensk lag måste kreditgivaren alltid göra en kreditbedömning innan ett lån kan beviljas. Långivare som inte utfärdar en kreditprövning bryter således mot lagen och kommer garanterat fråntas sin rätt till utlåning.

För många är Upplysnings centralen detsamma som kreditprövning, detta är emellertid inte riktigt sant. Även om merparten av alla Sveriges kreditgivare använder sig av UC för kreditprövning finns det även en del bolag som använder sig av andra kredittjänster.

Att låna utan UC har blivit något av ett begrepp. Det innebär att långivaren inte gör kreditupplysning hos UC, utan istället använder någon annan upplysare. Beroende på vilket kreditupplysningsbolag företaget använder kan också kraven på låntagaren variera, vissa kreditupplysningsbolag är kända för att släppa igenom fler låneansökningar än andra.

Det finns många alternativ till lån utan UC men se gärna till att jämföra innan du ansöker om själva lånet. Det finns fler aspekter att ta hänsyn än just ”pengar” och det kan vara allt från ränta, till ”dolda” avgifter till varierande lånebelopp till långivare som tar UC. Så oavsett om du väljer att jämföra på förhand, eller bara läsa till dig vettig fakta så gör ingenting förhastat. Det är mitt goda råd till dig som potentiell låntagare.