Spar tips – Bra att tänka på

Att försöka spara pengar kan ibland vara bland det svåraste som finns. Det är lätt hänt att sista pengarna på lönen går till egentligen ganska onödiga prylar som man inte behöver. Man unnar sig det lilla extra i vetskapen om att det snart kommer in nya pengar. Det kan läggas på en fin middag eller kanske en lite för dyr skjorta. Givetvis ska man kunna unna sig det lilla extra men att hoppa över den där skjortan eller middagen varje månad gör att det under ett år blir ganska mycket pengar. Det som tär mest på de flestas plånbok är de små vardagsutgifterna man inte riktigt tänker på. Att köpa en kaffe på vägen till jobbet och att varje dag äta på restaurang är en annan sak som verkligen påverkar ekonomin. Delar man hushållet med en annan person kan en sak som att ta med sig matlåda de flesta dagarna på året bidra till en extra skidsemester under den mörka och kalla vintern. Lever man ensam kan det ibland ta emot att bara laga mat till en person, försök att alltid göra storkok och frysa in några matlådor varje gång du väl lagar mat. En dagens lunch i Sverige ligger runt 100 kr och här finns det verkligen pengar att spara! En annan stor utgift för nästan alla hushåll är bilägandet. Även om skatten har sjunkit och bilarna behöver allt mindre bränsle så är fortfarande bilen det många lägger mycket pengar på. Självklart så är det kul att äga en ny och fin bil och det vill väl egentligen alla göra men räkna på vad kostnaderna blir och hur ofta du faktiskt behöver ha en bil. Kör du bara den korta sträckan fram och tillbaka till jobbet kanske man kan överväga att börja cykla lite, i alla fall under de varma månaderna på året.

Ha ett mål med ditt sparande och lägg undan dessa pengar direkt när du fått lön. Gärna på ett konto som man inte kommer åt allt för lätt och helst ska det ta ett par dagar innan pengarna kommer in för i största mån undvika impulsköp. Köp inget på avbetalning även om det är räntafritt. Spara alltid ihop pengarna först och köp sedan. Tänk ut något kul du kan göra för pengarna varje år. För alla som sitter på bolån och billån kan amortering av dessa vara ett bra sätt att kontinuerligt spara varje månad. Fördelen med detta är också givetvis att månadskostnaderna sjunker för varje amortering. Försök att bli av med lån som har onödigt hög ränta, har du ett billån kanske du kan låna upp på din bostad till en mycket bättre ränta än vad bilförsäljaren kan erbjuda. För att ge ett exempel på vad bilkostnaden per år blir finns det nedan en jämförelse mellan en V70 årsmodell 2009(1) och en V70 årsmodell 2001(2).

  1. Nybilspris 268 000. Med värdeminskning och reparationer/skatt/försäkring och så vidare kostar bilen cirka 43 kr/mil.
  2. Begagnad för 80 000. Med värdeminskning och reparationer/skatt/försäkring och så vidare kostar bilen cirka 31 kr/mil.

Räkne exempel på 2000 mil och matlåda (20kr) eller restaurang (100kr) Pär vs Sven

Pär köper en ny bil och fortsätter att köra 2000 mil per år till en kostnad av 86 000 kr. Han äter dessutom på restaurang varje arbets dag (200 dagar) för 20 000 varje år. Totalkostnad: 106 000

Sven väljer att köpa en begagnad bil för 80 000 kr och dessutom cykla varannan dag med en matlåda i väskan. Bilkostnad: 31 000 kr. Matkostnad: 4000 kr. Totalkostnad: 35 000 kr.

Det finns självklart fler spartips som att sänka värmen i hemmet och duscha snabbare. Tanken med dessa spartips var saker man kunde spara in på utan att vardagen påverkas alltför negativt. I exemplet ovan har Sven sparat cirka 80 000 skattade pengar på ett år. Räknat på en bruttolön på 20 000 så är detta fyra arbetsmånader varje år.